top of page

Maitokaappikorkeakoulu ja muita oppeja (työ)elämästä

Päivitetty: 5. toukok. 2021

Meillä kaikilla on niitä hetkiä, kun homma ei skulaa. Uraohjaajana olen huomannut, että monelle tällainen haastetilanne on perhevapaalta työelämään siirtyminen. Siinä, missä kotioloissa on meriittejä kertynyt multitaskauksesta ja mahdottomien kainalokakkatilanteiden ratkaisusta, voi näiden uusien oppien ja kokemusten paketointi päivitetyn cv:n muotoon olla vesirokkoepidemiaakin haastavampi etappi.


Mutta ei hätää! Sinulla on kaikki ratkaisun avaimet hyppysissäsi! Kerrataanpa hieman, miten omaa työuraa kannattaa suunnitella.


Ihan ensin mieti, että jos sinä nyt tekisit itsellesi unelmakartan, niin mitä siinä kartassa olisi? Millainen työn sisältö ja työpaikka? Entä mitä muuta toivot työelämältäsi? Jos et tiedä, niin tee unelmakartta ennen kuin jatkat tämän lukemista. Hyviä vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä: https://duunitori.fi/tyoelama/unelmakartta



Ihmisen pää, jonka päällä ja ympärillä erivärisiä palloja ja kuutioita.


Entä miksi unelmat kannattaa tunnistaa ja, ennen kaikkea, tunnustaa? Mikään ei ole niin tehokas työelämän (ja muunkin elämän) draiveri kuin kiikkustuosliperspektiivi. Itse käytän ja ohjaan tätä menetelmää asiakkailleni ahkeraan, sillä se on yksinkertainen ja tehokas. Kuvittele itsesi kiikkustuoliin istumaan noin 90-vuotiaana vanhuksena, ja mieti siellä kiikutellessasi, että mikä asia elämässäsi kaduttaa eniten. Se, että kokeilit unelmaasi, vaiko se, että et kokeillut? Tai mikä muu asia siellä hopeatukan alla mahtaa sinua mietityttää?


Nyt on se hetki, kun teet itsesi onnelliseksi vanhukseksi.Tee se siis saman tien. Se, että et edes yrittänyt päästä kohti unelmaasi, on hukkaan heitettyä kiikkuvoimaa.


Heti unelmien perään kannattaa tunnistaa myös omia vahvuuksia. Ja tunnistaa niitä todella monipuolisesti! Millaiset ovat esim. ongelmanratkaisu-, neuvottelu- ja naamaperuslukemilla-taitosi tänä päivänä (verrattuna esimerkiksi perhevapaata edeltävään aikaan)? Listaa myös kaikki koulutuksesi sekä muut kasvattavat opetusympäristöt harrastuksista aina sukulaiskiemuroihin saakka. Mitä kaikkea oletkaan kohdannut ja millaisiin kaikkiin tilanteisiin omia taitojasi soveltanut? Millaisista kriiseistä olet selvinnyt – ja ennen kaikkea: miksi? Mistä perheesi ja ystäväsi kiittävät sinua?


Vahvuuksien osalta on hyvä pohtia myös sinulle sopivimmat työskentelytavat ja -ympäristöt. Sytytkö avokonttorin elävässä tunnelmassa vai tarvitsetko ympärillesi seiniä - jopa ihmisiä enemmän? Entä miten paljon sinua riemastuttaa, jos jokainen työpäivä on aivan erilainen kuin edellinen?



Pöytä, jonka päällä tietokoneita, muistiinpanovälineitä ja kuppeja.


Meillä voi olla myös sellaisia taipumuksia, joista emme ole aina ihan tietoisia. Jos on mahdollista, niin jututa paria vanhaa työkaveria ja kysäise, että mistä asioista sinut muistetaan. Ota vastaan myös kriittinen palaute. Sen on nimittäin kolikko, jonka kääntöpuolella on lahja. Siinä missä toimiston tarkkasilmäistä saatetaan joskus kritisoida pilkunviilaamisesta, niin budjetti- ja oikolukuasioissa luottaisin juuri häneen. Meillä kaikilla on omat hyvät piirteemme, ja me kaikki olemme myös omalla tavallamme hyviä tyyppejä. Meidän pitää vaan päästä oikeaan ympäristöön ja työnkuvaan, jotta muutkin pääsevät nauttimaan näistä erityislahjoistamme. Uraa kannattaa rakentaa näille vahvuuksille.


Unelmien, vahvuuksien ja taipumusten tunnistamisen lisäksi tarvitset kenties myös osaamisten ja kompetenssien päivittämistä. Tässä auttaa yksinkertainen harjoitus. Leikkaa lehdestä (tai kaiva interwebsistä) viisi työpaikkaa, joihin voisit hakea. Kirjaa näiden työpaikkojen osaamiset paperille ja tikkaa viereen asteikko yhdestä viiteen. Sitten anna itsellesi arvosana siitä, miten hyvin homma on sinulla hallussa. Jos kyseessä on tehtävän kannalta kriittinen osaaminen, ja sinulla siinä heikompi arvosana, niin sitten on alettava päivittämään osaamista.


Hyvä uutinen on, että aina ei kuitenkaan tarvitse palata vaativaan tutkinto-opiskeluun uutta osaamista kerryttääkseen! Maailma on täynnä mahtavia verkkokursseja. Kurki ensialkuun vaikkapa täältä www.campusonline.fi, https://mooc.helsinki.fi/ , https://www.khanacademy.org/ ja täältä www.udemy.com . Listaa oman alasi keskeisimmät oppilaitokset sekä koulutusyritykset ja tarkista, mitä kursseja heillä on tarjolla. Muista myös, että omaa osaamistasi voit kerryttää ja osoittaa myös harrastustoiminnan kautta, tai esimerkiksi lukemalla ammattikirjallisuutta.

Nyrkkisääntönä sanoisin, että mitä pidempi tauko työelämästä, sitä useampi tapa on hyvä ottaa käyttöön osaamisen päivityksessä, mikäli mielit palata saman tyyppisiin tehtäviin kuin mistä lähdit vapaille. Tietokoneiden ja laitteiden lisäksi nimittäin myös ihmiset tarvitsevat päivitystä.



Ihminen tekemässä muistiinpanoja pöydän ääressä.


Työuran kannalta pyhä ”voimavarakolmio” on nyt kasassa: sinun toiveesi ja tavoitteesi, sinun vahvuutesi ja taipumuksesi ja viimeisenä kaikki se, mitä osaat ja tiedät. Sen jälkeen onkin aika lähteä skannaamaan, missä on sellaisia työpaikkoja ja työnantajia, joissa sinun voimatriangelisi pääsee parhaiten kuuluville. Varaudu myös siihen, että kukaan työnantaja ei tiedä sinun voimavarakolmikostasi mitään. Sinun täytyy huolellisesti selittää ja avata sitä sekä aprikoida reippaasti, että mitähän hyötyä juuri sinun kolmikostasi on kyseiselle työnantajalle. Kasvatatko työnantajan pääomaa, myyntiä, voimavaroja vaiko esimerkiksi huippuosaamista? Älä nahjustele, vaan kerro kirkkaalla äänellä ja selkeillä sanavalinnoilla, että mistä voimista sinut on tehty!


Lohdullinen ajatus on myös se, että kaikesta on hyötyä. Kun ennen ensimmäistä perhevapaatani hyllytin purkkeja maitokaapissa eräässä suurehkossa marketissa, niin silloin kyllä todella ankarasti mietin, että mitähän hiton hyötyä tästä hommasta minulle on. Silloin en nimittäin vielä tiennyt sitä, että juuri minä olen se tyyppi, kun palautuu työstä yksikseen olemalla. Maitokaappihan oli siis se paikka (pakkashuoneen lisäksi), jossa sai yleensä olla ihan ypöyksin. Tästä oivalluksesta on sittemmin ollut valtavasti hyötyä, ja se ohjaa myös tulevia uravalintojani.


Toinen tärkeä seuraus maitokaapista on se, että sain sen jälkeen ”ylennyksen” limppariosastolle. Ja sillä hommalla olikin sitten jo valtava merkitys siihen, että eräänä päivänä sain vastuulleni juuri sen työn, josta olin aina unelmoinut: markkinointityö maailman parhaalla limpparitehtaalla.



Kellertävä Dream Big -teksti mustalla pohjalla.


Mikä on siis sinun ”maitokaappikorkeakoulusi” ja polkusi kohti unelmaa? Mitä otat mukaan aiemmasta kokemus- ja osaamispakistasi? Entä mitä vahvuuksiasi hyödynnät matkalla kohti tavoitettasi? Tarkastele omaa kokonaisuuttasi uteliaasti ja hae sieltä jotain, mikä erottaa sinut muista – ja tekee juuri sinusta sen hyvän tyypin ja oman työurasi parhaan toimijan.



Kirjoittaja Raisa Varsta on Hyvät Tyypit -valmentaja ja uraohjaaja, jonka sielu syttyy ihmisten erilaisuudesta sen hyödyntämisestä. Lue lisää www.hyvattyypit.me ja tsekkaa, miten Hyvät Tyypit valmennus voisi auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi!


Raisa Varsta.

51 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page