top of page

Mihin asioihin suuntaan huomioni?

Päivitetty: 5. toukok. 2021

En voi kirjoittaa huomioimatta tämän hetken tilannetta, jossa elämme ja miten hankalalta tilanne saattaa meistä monelle näyttäytyä. Uutisointi, mielipiteet ja ajatukset vallitsevasta tilanteesta saavat helposti pään pyörälle. Monet ovat kertoneet, että näkymä tulevaisuuteen ei ole selvä, kun ei ole varmuutta tulevasta, eikä oikein tiedä mistä aloittaa ja mitä kohti voi kulkea.Tilanne aiheuttaa väistämättä huolta ja stressiä, joten tässä hetkessä on ensiarvoisen tärkeää ja samalla haastavaa kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin. Stressaantuneena toimimme vain selviytyäksemme. Huomaamme uhkakuvia, vaaran paikkoja ja asioita, joihin meidän olisi syytä juuri nyt varautua. Näiden ajatusten joukossa ei ole tilaa toiveikkuudelle, luovuudelle, ratkaisujen löytymiselle tai vaihtoehtojen näkemiselle. Juuri luovuus, ratkaisut ja vaihtoehdot ovat niitä asioita, jotka vievät meitä eteenpäin.


Tarina kahdesta intiaanista on varmasti monelle tuttu ja se sopii mielestäni hyvin juuri tähän tilanteeseen. Tarinasta löytyy monta versiota vähän eri sanoin, tässä yksi:


Vanha intiaani istuu iltanuotiolla lapsenlapsensa kanssa ja kertoo tälle tarinan kahdesta sudesta.
"Lapseni, tiesitkös, että meidän kaikkien sisällä asuu kaksi sutta, jotka käyvät jatkuvaa taistelua keskenään. Toinen näistä susista on hyvä ja lempeä. Se edustaa iloa, intoa, rauhaa, rakkautta, toivoa, nöyryyttä, empatiaa, totuutta ja myötätuntoa, joita meissä ihmisissä on. Toinen susista on paha ja ilkeämielinen. Se edustaa vihaa, kateutta, surua, katumusta, ahneutta, itsekkyyttä, mustasukkaisuutta, itsesääliä, pahaa mieltä ja valheita, joita meissä on."
Lapsi katsoo isoisäänsä, joka istuu nyt hiljaa nuotion loimuavaa liekkiä katsellen. Lapsi miettii tarinaa hetken ja kysyy: "Kumpi susista sitten voittaa?" Vanha intiaani katsoo lasta ja vastaa: "Se kumpaa sinä ruokit."


Tarina muistuttaa meitä siitä, miten tärkeää on huomata mihin huomiomme kiinnittyy ja mitä asioita vahvistamme omassa mielessämme. Riittävän toiston kautta nämä ajatukset vahvistuvat ja syntyy vahvoja uskomuksia ”totuuksia” joiden kautta katselemme ympäristöämme.


Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää huomata niitä asioita, jotka vievät eteenpäin elämässä ja vaikuttavat myönteisesti tulevaisuuden suunnitelmiin. Kaikkien niiden uhkakuvien ja pelottavienkin asioiden joukossa on paljon myös myönteisiä asioita, onnistumisia, uusia opittuja asioita, uusia innovaatioita!


Tarina intiaanista ja kahdesta sudesta toimii niin meille aikuisille kuin lapsillekin. Voit vaikka istahtaa hetkeksi tarinan äärelle ja halutessasi listata asioita, joilla voit vahvistaa haluamaasi sutta.


Millä asioilla ”ruokit” toiveikkuutta, iloa ja hyviä asioita arjessasi ja tulevaisuuden suunnitelmissasi?


Millä asioilla taas ”ruokit” pelkoa, surua ha ikäviä asioita arjessasi ja tulevaisuuden suunnitelmissasi?


Voidaksesi hyvin ja tehdäksesi itsesi kannalta viisaita valintoja ja päätöksiä, kannattaa lisätä arkeen niitä asioita joilla on myönteinen vaikutus elämääsi ja tulevaisuuteesi ja vähentää asioita, jotka vievät voimavaroja tai aiheuttavat epävarmuutta. Arki palautuu ennen pitkää omiin uomiinsa, ehkä hieman uudenlaisena, sillä onhan meidät pistetty nyt toimimaan eri tavalla kuin ennen.Katse kannattaa suunnata luottavaisesti eteenpäin ja miettiä, mistä olisi minulle juuri nyt eniten apua ja mitkä asiat lisäsivät voimavarojan tehdäkseni itseni kannalta oikeita valintoja ja päätöksiä.


Marjo Lamminaho.Marjo Lamminaho

valmentaja ja kouluttaja

+358 40 755 2510

Kiinnitä huomiota siihen, mihin kiinnität huomiota - se lisääntyy.

Verkostoidu Marjon kanssa Linkedinissä tai seuraa Facebookissa.


107 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page