top of page

Mitä jos tekisinkin osa-aikatyötä perhevapaan aikana?

YLE julkaisi 7.5.2021 uutisen perhevapaiden aikana tehtävän osa-aikatyön haastavuudesta. Jutussa haastateltu äiti koki osa-aikatyön virkistäneen hänen oloaan koronavuoden aikana ja ihmetteli, miksi Suomessa osa-aikatyön tekeminen perhevapaan aikana on melko haastavaa. Jutun innoittamana myös Perhevapaalta työelämään -hanketiimi alkoi pohtia, mitä haasteita osa-aikatyön tekemiseen liittyy perhevapaan aikana.


Jutussa haastateltu Riikka koki osa-aikatyön mahdollisuuden selvittämisen vaikeana. Samalla työnteko perhevapaalla tuntui myös puheenaiheena tabulta. Työnteon mahdollisuus on kuitenkin monelle vanhemmalle voimavaratekijä myös perhearjessa jaksamiselle, ja työhön palaaminen asteittain voi helpottaa kokoaikatyöhön siirtymistä perhevapaan jälkeen. Mahdollisuus perhevapaiden ja osa-aikatyön yhdistämiseen voi tuottaa osaltaan myös perhevapaiden tasaisempaa jakautumista ja edistää sukupuolten tasa-arvoa työmarkkinoilla.


Miksi sitten osa-aikatyön tekeminen perhevapaalla on vielä melko harvinaista?

Energiateollisuuden työntekijät työmaalla.

Haastetta osittaisen vanhempainvapaan järjestämiselle tuo osaltaan se, että sen saamiseksi molempien vanhempien tulee olla työssä osa-aikaisesti. Samalla työt tulee sovittaa vanhempien kesken niin, etteivät molemmat ole vapaalla samanaikaisesti. Toinen vanhempi voisi olla vapaalla esimerkiksi maanantaisin ja toinen perjantaisin. Onneksi yksinhuoltajavanhemmalle osittainen vanhempainvapaa onnistuu itsenäisesti. Nämä raamit voivat olla osasyynä sille, että osittaisen vanhempainvapaan mahdollisuutta käyttikin Suomessa vuonna 2020 vain 105 paria.


Osittaisen vanhempainvapaan käytöstä myös puhutaan julkisuudessa ja työpaikoilla melko vähän. Perhevapaiden ja Kelan tukemien päivärahojen nimet ja erot menevät helposti tietoa etsiessä sekaisin: on vanhempainpäivärahaa, osittaista hoitorahaa sekä joustavaa hoitorahaa. Vaihtoehtoja tulisi pystyä puntaroimaan helposti ja ymmärrettävällä tavalla, jotta monenlaisten perhevapaasuunnitelmien tekeminen helpottuisi ja yleistyisi.


Myös vanhemmuuteen ja perhevapaisiin liittyvät yleiset käsitykset vaikuttavat valintoihimme ja siihen, miten tietoa eri vaihtoehdoista on saatavilla. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkija Johanna Lammi-Taskula toteaa YLE:n jutussa suomalaisen työelämän ja perhevapaiden suhteen määrittyvän helposti joko tai –mallin mukaiseksi: vanhemman oletetaan olevan joko työssä tai perhevapaalla. Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa 28.4.2021 ensimmäinen haastateltava määriteltiinkin “jättäneen työnsä ja jääneen kotiäidiksi”. Tosiasiassa haastateltava teki kodin hoivatyön ohessa osa-aikaisesti liikunnanohjaajan töitä sekä kirjoitti blogitekstejä ja artikkeleita. Työtä voikin tehdä moninaisin tavoin eikä ainoastaan kahdeksan tuntia päivässä. Haastateltu äiti oli onnistunut yhdistämään itselleen mielekkäitä asioita joustavan työnteon muodossa. Samoin toinen artikkelin haastateltavista kertoi toimineensa perhevapaan aikana aktiivisesti järjestötyössä agilityharrastuksen parissa. Myös harrastus- ja järjestötoiminta ovat hyvä valtti työelämässä perhevapaan päättyessä. Löysimme hanketiimin kanssa myös Duunitorin jakaman tarinan Minnan ja Antin jakamasta osa-aikaisesta vanhempainvapaasta.

Isä leikittää vauvaa.

Perhevapaan voikin toteuttaa juuri kunkin perheen näköisellä tavalla: oli se sitten höystetty työllä tai harrastuksilla, tai hyödyntämällä ajanjakson täysin kodin ja perheen parissa! Jos perhevapaalta työhön palaaminen osa-aikaisuuden kautta tuntuisi sinulle hyvältä vaihtoehdolta, kannattaa kysyä asiasta omalta työnantajaltasi. Moni työpaikka voi olla avoin vaihtoehdolle! Voit myös aluksi kysyä osa-aikaisuudesta kokemuksia työkavereiltasi, jos työnantajan lähestyminen aiheesta tuntuu jännittävältä. Perheen ja työn yhdistämisen sujuvuudesta olisi aina hyvä pystyä keskustelemaan työnantajan kanssa! Se tuo paljon hyötyjä niin sinulle työntekijänä kuin myös työnantajallesi.


Pauliina Sohlo

Pauliina Sohlo.


Kirjoittaja työskentelee Projektisuunnittelijana Perhevapaalta työelämään -hankkeessa

ja kannustaa monimuotoisiin vanhempana olemisen tapoihin: paras vanhempi on hyvinvoiva vanhempi!

356 katselukertaa0 kommenttia

Commentaires


bottom of page